KOJA JE NAJBOLJA DIJETA ZA MENE?

Ukoliko čitate ovaj tekst, velike su šanse da znate o čemu govorim u sledećem nabrajanju…

Atkins dijeta
Keto dijeta
Paleo dijeta
Makrobiotička dijeta
Veganska dijeta
Hrono dijeta
Karnivor dijeta
Intervalni post
Low fat dijeta
Low carb dijeta
Gluten free dijeta
Alkalna dijeta
Medicinska Dijeta
UN dijeta
…………………………………………

Da ne nastavljamo dalje nabrajanje, a ovo je samo delić svega što je bilo popularno poslednjih godina, toliko dijeta, toliko načina ishrane, toliko navodnih istraživanja koja dokazuju ovo ili ono… A ljudi i dalje nikako da smršaju? Pa šta se dođavola dešava? 🙂

Nadam se i verujem da će vam današnji post zaista pomoći da nađete idealan način ishrane za sebe, bez praćenja specijalnih režima koji su sve samo ne u skladu sa vama. Ne mogu da vam obećam da ćete skinuti 10 kg za dve nedelje niti bilo šta slično, ali mogu da ćete biti makar korak bliži sebi i pronalaženju svog idealnog načina, tako da vam niko više neće moći prodati priču jer zna vaše slabe tačke.

Možda zvuči kao kliše, ali svi smo mi zaista jedinstveni. Svi imamo neke univerzalne potrebe, ali isto tako i one individualne želje, ukus, način života generalno. A to sve utiče na izbor ishrane za vas, ako tako možemo reći. Jedan od razloga zašto navedene dijete gotovo nikad ne uspevaju na duže staze je upravo to što NE MOŽE SVIMA SVE DA ODGOVARA. Ono što je za jednu osobu fenomenalno, za drugu može biti propast. A kada vi sami znate šta je za vas fenomelano, a šta propast, nikakva dijeta vam neće prodati priču da je idealna. 🙂

Pa da vidimo… ŠTA BI BILA IDEALNA DIJETA (odnosno način ishrane) ZA VAS?

Neophodno je da ima sledeće karakteristike:
* da uživate u njoj
* da nije restriktivna
* da vam prija na duge staze
* da je u skladu sa vašim životnim stilom
* kao i ukusom

Takođe, cilj vašeg načina ishrane nije samo gubitak kilograma, već pre svega:

* usklađenost sa vašim zdravstvenim stanjem i ciljem
* kvalitetan san
* poboljšanje probavnog sistema
* zadovoljenje vaših fizioloških potreba
* obezbeđivanje dovoljno energije
* promovisanje sveukupnog zdravlja
* uživanje u socijalnim događajima koji uključuju hranu
* raznovrsnost

Sve je to lepo, ali kako bi trebalo da izgleda takva ishrana?!
Na nečiju žalost, a nečiju sreću, to je nešto na čemu morate raditi. Svako za sebe. Drugi, pa i stručnjaci su tu samo da vas usmere, da vam pomognu da otkrijete šta vam prija, a baš niko osim vas vam ne može to otkriti. Predlozi su sjajni, isprobavanje takođe, ali najveći deo posla ostaje vama.

Kada govorim o pravilnoj ishrani, uvek mi je u glavi slika bebe. Ona zna kada je gladna, plakanjem traži da jedete i gura mamu od sebe kada je sita. Iako još uvek nema razvijenu sposobnost govora, niti je kognitivno zrela, ona oseća šta joj je potrebno i kada joj je dosta. Upravo to mi kao odrasli treba da povratimo. 🙂

A svi, baš svi smo rođeni sa tom sposobnošću. Samo smo je usput izgubili. Radije smo slušali sve oko sebe umesto sebe i došli do toga da mislimo da drugi ipak bolje znaju, da nas naš organizam vara. Ipak, upravo je suprotno.

Takođe smo kao deca učeni da kategorišemo hranu na dobru i lošu, što je iz dobre namere napravilo dodatni problem jer je upravo to strogo kategorisanje i demonizovanje hrane jedan od čestih problema koje imaju osobe sa poremećajima u ishrani.

Šta za početak možete da uradite?
Da isporbavate i posmatrate.
* Kako određena hrana čini da se osećate?
* Da li vas čini umornim?
* Ili vam daje energiju?
* Da li vam je bezukusna?
* Kako se osećate kada pomislite da za ručak imate baš to?
* Da li proteini u kombinaciji sa vlaknima čine da se osećate više i duže sitim?
* Da li vam određena hrana omogućava da obavljate svoj posao bez bojazni da brzo pregladnite?

Najkraće rečeno, idealna dijeta za vas je ona koja čini da se osećate dobro, da imate dovoljno energije, kvalitetan san, dobro raspoloženje i hranu u kojoj uživate. I svakako da to neće biti nijedna od klasičnih „dijeta“ već vaš lični način ishrane.