Priprema obroka za nedelju dana

Priprema hrane unapred može biti velika ušteda vremena tokom nedelje, a ujedno sigurnost da ćete se dobrim delom hraniti zdravo. Znamo svi da je mnogo lakše hraniti se zdravo i odoljevati instant nezdravim opcijama, onda kada nam je ta zdrava hrana dostupna. Svaka hrana zahteva određeno vreme za pripremu, pa je to neretko jedan od razloga da uveravamo sebe da nemamo vremena da spremamo pa se kao jednostavnija opcija nameće nešto sa nogu ili na dohvat ruke. Iako i to sa nogu može biti ta zdrava opcija, kao npr. salata iz kesice uz tunjevinu iz konzerve, malo ceđenog limuna i maslinovog ulja, plus po želji kriška hleba i eto odličnog instant ručka ili večere. Ovo jeste baš primer spremanja u trenutku i naravno nešto što će vam biti mrsko da jedete svaki dan. Zato u ovom videu vam dajem par predloga kako neke od namirnica možete da pripremite unapred, tako što ćete iseckati, složiti i podeliti po porcijama i onda da vam za samo vreme pripreme obroka ne treba zapravo posebno mnogo vremena.

Moj predlog je da odvojite jedno prepodne u toku nedelje, koji god dan je vama najslobodniji. Za početak napravite neku okvirnu listu namirnica koje su vam potrebne za obroke koje biste voleli da imate u toku naredne nedelje. Potom obavite nabavku tih namirnica i za manje od 1h možete sve to i da pripremite, popakujete i sortirate onako kako vam je zgodno.

Neke od namirnica koje jesu idealne da spremate unapred su:

Kuvana jaja – u frižideru mogu da stoje sigurno 5-7 dana, ako ne i duže.

Kuvana žitarica – skuvate veću kolčinu i onda samo po potrebi uzimate koliko vam je potrebno za dati obrok.

Oprano i iseckano povrće.

Pripremljeni smoothie paketići u zamrzivaču.

Marinirate meso i par komada ostavite u frižideru, potrebno je samo da se ispeče ili skuva na par minuta pre jela.

Čak i da ne želite da pripremate hranu za celu radnu nedelju, za početak nije loše i da pripremite makar za dva do tri dana i to će vam uštedeti vreme kasnije.

 

Da li imate naviku da spremate hranu unapred ili makar da ovako pripremite namirnice? Ako da, volela bih da čujem još neke vaše predloge, sigurna sam da jedni od drugih možemo naučiti svašta novo. 🙂