Prirodne ili veštačke arome – koje su bolje?

Prirodne ili veštačke arome, u čemu je razlika i koje su bolje?

Prirodna aroma je izvučena iz začina, voća, voćnog soka, povrća, biljke, mesa, jaja i svega onoga što se može naći u prirodi u svom osnovnom obliku.

Veštačke arome su sve one koje su sintetizovane u laboratoriji.

Smatrate da se podrazumeva da je sve prirodno bolje? Pa… Odgovor nije baš tako jednostavan 🙂

Pre svega treba znati da se sve u prirodi sastoji od hemikalija i to ne znači da su hemikalije same po sebi nešto loše. I čovek je sastavljen od hemikalija isto kao i hrana 🙂

Malo šta je samo po sebi dobro ili loše već od nas zavisi kako to koristimo.
Npr., određena doza vitamina nam je na dnevnom nivou potrebna i poželjna, dok hipervitaminoza izaziva mučninu, glavobolje, grčeve… U prevodu, nije dobra za nas. I najzdravije stvari u velikim dozama postaju loše.

Šta to na kraju znači, da li su bolje prirodne ili veštačke arome?
Veštačke arome su na određeni način sigurnije jer su sve hemikalije testirane na nivo toksičnosti. Hemikalije koje se koriste u prirodnim aromama ne prolaze istu vrstu kontrole. To što je izvor prirodan, ne znači da je bezbedan za ljudsku ishranu. Poenta priče je da obe vrste moraju biti strogo kontrolisane i testirane.

Ono što je bitno da znate je da određene prirodne i veštačke arome imaju potpuno istu hemijsku strukturu.

Takođe, ponekad je puno isplativije koristiti veštačke arome. Uzeću za primer kokos. Da bi se dobila prirodna aroma kokosa koja se dobija iz kore, potrebno je uništiti puno drveća kokosa. Taj proces je daleko skuplji i štetniji od proizvodnje veštačke arome koja ima potpuno istu hemijsku strukturu.

Na kraju, shvatate da bi se mogla voditi kampanja i protiv prirodnih i protiv veštačkih aroma. Motiv prehrambenih kompanija je zarada, tako da je mnogo bolje edukovati se nego kupovati maglu 🙂

Za sve one koji žele dodatno da istražuju u ovoj temi, evo linkova.