Šta da jedem - Plan Ishrane za Mršavljenje

Kada počnete sa dijetom, sigurno vam je u početku lako da se pridržavate plana ishrane. Čak i kada je u pitanju zdrava ishrana bez rigoroznog plana, na početku je nekako sve lakše i prirodnije, pa i planiranje obroka. Kako vreme odmiče, malo po malo počinjete da primećujete da ste juče smazali usput kolač sa stola, a ni odabir namirnica više nije kao na početku.
Osećate krivicu, pitate se da li ćete ikad istrajati… Ne brinite, hoćete! 🙂

Kada imate tačno određeni plan po kom jedete, ovo mnogo teže ide. Zašto ne biste kreirali sopstveni plan koji vas neće opterećivati? Kratkoročno, možda sa njim sporije ide, ali će biti dugoročno održiv.
I znate šta je najbolje od svega?
Nećete osećati krivicu ni sramotu što ste “prekršili”. Niti će vam trebati jača snaga volje.

Ne treba vam novi ekskluzivni plan, ni bilo šta slično. Sve što treba je da pratite osnovne principe zdrave ishrane i uskladite ih sa sopstvenim željama i potrebama.

ŠTA TREBA DA SADRŽI IZBLANASIRAN OBROK?
Izvor proteina će vam pomoći da duže osećate sitost, a ujedno će i pomoći mišićima da se oporave od vežbanja. Uz protein ide povrće – opet po vašoj želji.
Za neke ljude je obrok koji sadrži meso i povrće sasvim dovoljan u kontekstu gladi, ali im se ipak nakon toga nešto gricka… Nešto im fali. Zato je korisno da obrok sadrži i izvor masti i skroba za koje se kaže da su izvor zadovoljstva.
Ipak, i to je sve indiviualno, tako da je jedino rešenje da isprobate i vidite šta vam najviše prija.

KAKO IZGLEDAJU VAŠI TRENUTNI OBROCI?
Ukoliko trenutno za ručak jedete hleb sa mesom i krompirom, možemo zaključiti da:
Nedostaje salata, još neko povrće.
Možda ima previše masti i skroba.

PRILAGODITE NOVI OBROK STAROM
Nije rešenje da iz korena promenite sve što ste do sada jeli, biće dovoljno samo da stari obrok “optimizujete”.
Umesto da jedete samo hleb uz meso i krompir, dodajte još kuvanog povrća, smanjite krompir i hleb (ili najbolje jedno izbacite), dodajte salatu sa maslinovim uljem… U tom slučaju ćete imati izbalansiran obrok koji sadrži i proteine i skrob i masti.

NAPRAVITE SVOJ PLAN
Za početak, sastavite spisak obroka koje najviše volite i onda ih jedan po jedan analizirajte, baš kao što sam ja u primeru iznad. Svakako da će ponekad doći do odstupanja i to je sasvim u redu sve dok je 80% vremena izbalansirano.
Odaberite sastojke tako da zaista uživate u tim obrocima, a ne da ih jedete na silu zato što su zdravi.
Najbolja stvar u ovom slučaju je što nećete morati da smišljate nove recepte i provoditi sate na isprobavanje. Samo malo izmenite ono što trenutno jedete. Toliko je jednostavno 🙂
Ishrana je zapravo vrlo jednostavna kada isključimo sve mitove i teorije zavere koje se poslednjih godina svuda vrte.

Ipak, postoji jedna stvar koja je ovde izuzetno važna, a to je DOSLEDNOST. Neće vam trebati ni mnogo vremena ni dodatnog truda, ali morate biti dosledni. Što će vam opet mnogo lakše pasti nego kada pratite rigorozne planove 🙂