9 saveta za bolji rad stomaka i manje nadimanja

Nadimanje nakon obroka je u određenoj meri normalna stvar, tačnije, sasvim je logično da nam nakon buđenja stomak bude lakši nego nakon obroka. Zbog toga je ujutru ravan stomak i imamo onaj osećaj lakoće. 😊

Međutim, nadimanje ponekad može biti zaista problematično i posebno neprijatno za onoga koga često muči…

Kada je nadimanje očigledan problem?

* ukoliko često imate zatvor
* ukoliko često imate dijareju
* ukoliko vam je često muka nakon obroka
* ukoliko nakon svakog obroka imate strašnu fizičku nelagodu

I tako dalje… U svakom slučaju, kada se ovakvi simptomi stalno ponavljaju ili nikako ne prolaze, vreme je da se obratite lekaru koji će vas uputiti na dalje analize. Ne mora biti ništa opasno, ali je korisno da znate sa čim imate posla kako biste na pravi način reagovali na simptome.

 

ŠTA MOŽETE ODMAH DA URADITE?

Idealno bi bilo da vodite dnevnik. Ne morate čak ni da zapisujete (premda bi bilo idealno), ali je vrlo korisno da beležite kada imate gasove i neprijatan osećaj u stomaku, nakon koje hrane se javlja ta težina, kakav vam je bio dan pre toga i slično. Zapišite doslovno sve čega se setite jer tako možete doći do onoga što vam smeta, a da niste ni pomislili da bi moglo uticati.
Što ćete shvatiti i čitajući ovaj post jer utiče toliko faktora.

Evo nekih primera na koje možete obratiti pažnju…

Koliko ste brzo jeli?
Da li se više nadimate kada imate doručak odmah nakon buđenja ili kasnije?
Da li se probudite sa neprijatnim osećajem u stomaku kada kasno večerate?
Kako ste se osećali nakon ovsene kaše, a kako nakon jaja za doručak?
Koliko količina hrane utiče na osećaj nadutosti, da li vam više prija da jedete manje, a češće ili ređe, a više?
Kako ste spavali noć ranije?
Da li je dan bio stresniji nego inače?

 

U nastavku teksta, podeliću sa vama nekoliko saveta koje za početak možete primeniti i videti koji imaju najveći uticaj na vas.

 

REDUKUJTE STRES
Iako je ovo sajt na kom su teme pravilna ishrana, zdrav život i trening, često se provuče tema stresa. I to nije tako čudno jer je dobra stres kontrola jedna od bitnih faktora zdravog života, a takođe je povezana i sa ishranom i celokupnim zdravljem.
Ne kaže se džabe da „osetimo u stomaku“, imamo problema sa dijarejom kada smo nervozni, steže nas nešto baš tu… Svakako, ne možemo očekivati da naš život bude lišen bilo kakve brige, ali ono što možemo je da na najbolji način upravljamo stresom, imamo vremena za odmor, idemo na psihoterapiju ukoliko nam je potrebna, osluškujemo potrebe svog organizma i potrudimo se da mu dajemo ono što traži i kada traži.

ISKORISTITE BENEFITE TOPLIH NAPITAKA
Vruć čaj bi mogao biti od velike koristi jer će toplota opustiti vaš stomak i „ušuškati ga“. Takođe, ne bi bilo loše da stavite flašu sa toplom vodom i zagrevate ga, slično kao kod menstrualnih bolova.

SUZDRŽITE SE TESNE ODEĆE
Ovo možda zvuči kao smešan savet, ali mi se u radu sa klijentima pokazao kao koristan. Samo se setite koliko dodatne nervoze stvara osećaj kada ne možete da zakopčate šlic ili kad morate da udahnete da biste ga zakopčali, a onda vam se nakon 15 minuta dugme ureže u stomak. 😊
Sve to stvara još i još nervoze koja dodatno doprinosi tome da se stomak ne opusti i ne bude toliko nadut. Znači, sledeći put se prebacite u šitroku trenerku čim budete u mogućnosti. 😊

HIDRIRAJTE SE
Odnosno, pijte dovoljno tečnosti. Da li će to biti obična voda, nezaslađeni čajevi, kafe (bez silnih dodataka koji dostignu kalorije prosečnog ručka :D ), supa ili nešto treće, na vama je da odlučite.
Ali imajte u vidu da dovoljan unos tečnosti značajno može da vam pomogne kod nadimanja.

POJAČAJTE VLAKNA
Kako nadimanje često ide u kombinaciji sa zatvorom, poželjno je da unosite hranu koja će pokrenuti vaša creva. Poželjno je da dodate vlaknasto povrće, kao i ovsene mekinje i ostale žitarice bogate vlaknima.

DODAJTE PROBIOTIKE
Pre upotrebe probiotika, preporučujem da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste dobili preporuku za one koji će biti u skladu sa vašim potrebama. Takođe, važno je da budete strpljivi jer je nekada potrebno par meseci da se uopšte primeti razlika.

REDOVNO BUDITE FIZIČKI AKTIVNI
Pritom ne mislim na to da morate u teretanu svakog dana, niti na neke strašne treninge, već samo na to da svakog dana budete u pokretu, da ne sedite celog dana, da češće idete pešaka umesto autom, da koristite noge umesto lifta, da odradite desetominutni trening ukoliko ste ceo dan proveli za kompjuterom i slično. Fizička aktivnost je vrlo važna i korisna za probavu, a posebno kada imate problema.

DOVOLJNO SPAVAJTE
Poslednje, ali ne i najmanje važno – san. Da bi hormoni bili u balansu, bitno je da redovno i kvalitetno spavate, da u slično vreme idete u krevet i budite se, da se ne iscrpljujete i po tom pitanju.

To bi bilo to za danas, nadam se da će vam predlozi biti od koristi. Pokušajte, pa mi javite da li je i šta delovalo! 😊