Važan savet za sve koji treba da izgube veliki broj kilograma

Kilogrami se teže gube kada imate mali višak, to je svima jasno. Teže je skinuti poslednjih par kilograma nego prvih 10 kod nekoga ko ima veliki višak telesnih masti. Ipak, kada pogledamo širu sliku i iskustva ljudi, teže se pokrenu i još teže istraju oni koji imaju veći višak.

Ali, u isto vreme imaju veće planove, češće razmišljaju o svemu i generalno su opterećeniji hranom.

Paradoks, zar ne?

Ukoliko ste među njima, velike su šanse da vam se dogodila sledeća situacija…

 

Shvatili ste da treba da izgubite 30 kilograma. Uh, mnogo je! Ko zna koliko ćete morati da gladujete da biste to skinuli. Ko zna koliko će vas mrzeti da svakog dana vodite računa šta jedete. Nema šanse da ćete moći 6 meseci da se hranite kako treba, a da ne jedete pizzu i čokoladu.
Ipak, čvrsto ste rešeni!
Počinjete sa traženjem novog plana ishrane, brojite kalorije, tražite recepte, pravite plan za narednih nekoliko meseci, tražite cenovnik teretane u blizini i uzimate full paket koji omogućava da idete svakog dana… Nema šta niste isplanirali i sve odjednom zvuči tako optimistično!

Međutim… Kada se sutradan probudite, sve izgleda manje smisleno. Ponovo razmišljate o tome kako vam se jede pizza za večeru, uz omiljenu seriju. Ide vam se na kolač sa drugaricom i odjednom se osećate kao promašaj i neuspeh zbog same pomisli na hranu koju ste se juče zakleli da više nećete jesti kako bi vaš plan za gubljenje 30 kg uspeo.

Na sve to, kad samo pomislite da sve to mora da traje više od pola godine, nije vam dobro.

U to ime, možete bar da pojedete ono što vam se jede, dok ne dođe momenat za mršavljenje… Naručujete pizzu. A ne bi bilo loše i jednu palačinku, da pojedete sve pre prvog, kada ćete početi sa realizacijom plana koji ste napravili.

Sad ipak skupljate motivaciju za novi početak i sve je dozvoljeno.

Nije retkost da se ljudi pre početka dijete ugoje, baš iz razloga što jedu sve živo u velikim količinama jer znaju da kasnije „neće moći“.

Da li vam je sve ovo poznato?

Razumem vas. Niste sami u tome. Propagiranje strogih režima je doprinelo svemu ovome, a i potreba da se sve što pre desi.

Ipak, kada je veliki višak u pitanju, mnogo su veće šanse da vas razmišljanje o cilju deprimira, umesto motiviše jer je daleko.

Nije opipljiv.

Deluje pomalo nerealno u ovom momentu i lako možete posumnjati u svoju sposobnost da mu se uopšte približite.

Zato, imam novi predlog za vas.

 

Idite korak po korak. Pravite sitne ciljeve.

Ne razmišljate o 30 kg, razdelite cilj na 2 kg. Zapišite njega! I javite mi kako se osećate svaki put kada vidite da ste ga postigli, a zasigurno hoćete.

Ostavite stroge planove i režime koji zabranjuju bilo šta. Ukoliko već razmišljate o budućnosti, razmišljate o zdravom stilu života u kom hrana koju sada jedete ostaje tu i nakon što postignete cilj.

Recepte tražite ne po tome što su dobri za mršavljenje već po tome koliko su nutritivno bogati i vama ukusni. Isprobavajte, eksperimentišite, napravite sve tako da vam bude zabavno, a ne mučno.
Da jedva čekate da pronađete i isprobate neko novo jelo.

Slobodno idite na kolače sa prijateljicom, napravite pizza veče sa društvom ili porodicom, ne bežite od porodičnih ručkova. Niste se od toga ni ugojili.

 

Ne gledajte na hranu kao na kaznu već kao na izvor energije i zadovoljstva.

 

Ne razmišljate previše unapred, fokusirajte se na sad i idite korak po korak. Biće vam lakše i uzbudljivije, a cilj mnogo dostižniji nego kada želite sve odjednom. 😊

 

U praksi, to bi izgledalo ovako:

* Napravite plan sa sitnim ciljevima. Npr. gubitak od 2 kg, šetnja svakog dana, trening 2x nedeljno…
* Neka vam fokus bude na današnjem danu.
* Promenite pogled na teškoće. Nijedan put do cilja nije gladak, mora biti uspona i padova, ali na ove druge gledajte kao na normalni deo puta. Ne dozvolite da vas obeshrabre.
* Podržite sebe. Čak i kada „pogrešite“.
* Potražite pomoć ukoliko vam je potrebna. Bilo da je to rad sa nutricionistom ili psihoterapeutom, ne ustručavajte se da pomognete sebi. 😊